wtorek, 9 czerwca 2015

Omlet z mąki owsianej ozdobiony borówkami

Po serii propozycji od uczniów Szkoły Szczepanika dotyczących zdrowych i orzeźwiających napojów, które każdy z nas może szybko przygotować (np. Owocowe przebudzenie, Bananowy napój czy Tropical Smoothie), przyszedł czas na pełnowartościowe i apetyczne śniadanie. Śmiało mogę powiedzieć, że jest to ulubione drugie śniadanie uczniów klasy IIITF, jako że jego wykonawczyni - Paulina Kozioł - niejednokrotnie przyniosła je do szkoły i chętnych na tak smakowity posiłek nigdy nie brakowało.
 
(fot. Paulina Kozioł)

Kilka słów od Pauliny: "Witam!:) Jestem Paulina i kocham słodycze i słodkie potrawy, które mogłabym jeść cały czas. No, ale trzeba trzymać linię i jeść zdrowo. Dlatego pokaże wam mój ulubiony przepis na słodziutki omlet.  Można jeść na śniadanie lub jako drugi posiłek. Często biorę w pudełku do szkoły z owocami. Każdy mi podkrada i każdemu smakuje. Jest to posiłek pełnowartościowy, zdrowy i pyszny. A zatem, zaczynamy!"
 
Potrzebujemy: 40g mąki żytniej, 40g płatków owsianych, 10g otrębów owsianych, 1 łyżkę miodu, kilka kropel oliwy, 2 całe jaja, 2 łyżki jogurtu greckiego, ulubione owoce.
 

 (fot. Paulina Kozioł)
 
Rozbijamy jaja i ubijamy.
 
 (fot. Paulina Kozioł)
 
 Do miski wrzucamy kolejno odmierzone składniki: płatki, mąka, otręby i miód.
 
 (fot. Paulina Kozioł)
 
Wszystko razem mieszamy, mieszamy i mieszamy. (Ma być gęsta konsystencja).
 
 (fot. Paulina Kozioł)
 
Na patelnie dajemy kilka kropli oliwy (ja użyłam PAM-olej w sprayu), albo jak mamy patelnie nie przywierała to nic nie musimy dawać.
 
  (fot. Paulina Kozioł)
 
Wylewamy naszą masę i potrząsamy patelnią aby nam omlet się wyrównał. Smażymy na malutkim ogniu ok 5 min. Do złoto brązowego koloru.
 
  (fot. Paulina Kozioł)
 
Za pomocą łyżki do naleśników odradzamy i smażymy ok 2-3 min.
 
 (fot. Paulina Kozioł)
 
Po usmażeniu, odkładamy na talerz.
 
 (fot. Paulina Kozioł)
 
Omlet smarujemy jogurtem, dodajemy owoce, możemy dać nasiona, migdały.
 
 (fot. Paulina Kozioł)
 
SMACZNEGO!

 

21 komentarzy:

  1. Zrobiłam! Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny przepis na cudowne , a przede wszystkim zdrowe śniadanie!
    Należy tutaj podkreślić, że każdy składnik potrzebny do wykonania dania jest bardzo przydatny dla organizmu każdego z nas, chociażby otręby owsiane- skutecznie wymiotą z organizmu, nagromadzone nawet przez lata uciążliwe toksyny, a także dostarczą mnóstwo najcenniejszych witamin i minerałów.
    Otręby owsiane, jak i płatki owsiane to cenne źródło żelaza, magnezu i niezbędnego błonnika.
    Jako jedna z uczennic klasy III TF, o których jest mowa powyżej mogę bez wahania potwierdzić słowa Pauliny, że nigdy nie brakowało chętnych do spróbowania tego posiłku.
    Gabriela

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Jednak, jeśli ktoś nie lubi słodkich potraw, a ma ochotę na pełnowartościowe śniadanie to równie smaczny jest omlet z płatków owsianych z dodatkiem np. szynki, sera, pomidorów itp. :)

    (Ola, 1A)

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto dodać, że właściwości jagód są znane od wieków. Borówka była wykorzystywana między innymi jako lek na zatrucia. Obecnie właściwości lecznicze jagód mają swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Wyciągi z borówki czernicy oraz dzikiego bzu czarnego są używane do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Jagody mają liczne wartości odżywcze, które mają znaczenie także dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Borówki między innymi poprawiają odporność, mają działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.


    (Agnieszka A. 3TF)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyrządziłam to danie na dzisiejsze śniadanie. Było wyborne a oprócz tego ma tyle świetnych właściwości. Rewelacja ;)
    ( Sonia 1a)

    OdpowiedzUsuń
  6. Katarzyna 3 TF16 czerwca 2015 11:45

    Genialny pomysł na śniadanie - najważniejszy posiłek dnia, ponieważ po przespanej nocy przywraca odpowiedni poziom cukru we krwi. Dzięki niemu zapewniamy sobie energię na cały poranek. Ogromnym plusem jest tutaj obecność płatków zbożowych – ze względu na obecność błonnika, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

    OdpowiedzUsuń
  7. Warto dodać że otręby owsiane zawierają podstawowe składniki pokarmowe chociażby tj. węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, sole mineralne czy błonnik. Taka dawka doda nam wiele energii na dobry początek każdego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Borówki może są niewielkimi owocami, ale przynosza one wiele korzyści dla organizmu. Zawierają witaminy A, B, C i E, które sprawiają, że możemy długo cieszyć się doskonałą pamięcią.
    Patrycja 1TO

    OdpowiedzUsuń
  9. Pamiętajmy, że produkty słone, pochodzenia zwierzęcego, będące źródłem dużej ilości białka powodują wzrost zapotrzebowania na węglowodany, zwiększają naszą chrapkę na słodkie. Nie należy, więc ich nadużywać i lepiej sięgnąć po owoce czy też warzywa. Proponuję kiełki, ponieważ w procesie kiełkowania skrobia zamienia się w cukier . Można również zjeść coś ostrego lub kwaśnego, gorzkiego lub napić się wody. Nasza sylwetka będzie w tedy piękna i szczupła :)
    Aga M. 3tf

    OdpowiedzUsuń
  10. Borówki nie tylko są bardzo smaczne, ale także przynoszą organizmowi wiele korzyści:

    -Borówki mają największą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów) ze wszystkich świeżych owoców deserowych. Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom

    -Wysoka zawartość antyoksydantów i antocyjanów powoduje, że borówki nie tylko są ważnym czynnikiem w profilaktyce antynowotworowej, ale także pomagają w leczeniu różnych postaci raka

    -Dzięki niespotykanej w innych owocach zawartości fitoestrogenów i błonnika borówki mają zdolność do obniżania poziomu złego cholesterolu (LDL) i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu (HDL), przez co wspomagają zapobieganie wielu chorobom serca

    -Błonnik i liczne nasionka usprawniają funkcjonowanie przewodu pokarmowego

    (Wiktoria M. 1C)

    OdpowiedzUsuń
  11. mały błąd w tytule, do wykonania omletu zostala uzyta mąka żytnia :) Wiola, ITF

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie to wygląda, ogólnie spodobała mi się duża ilość zdjęć, aż miło popatrzeć ;) W dodatku to coś na słodko, co może zastąpić nam zwyczajowe słodycze, więc jak dla mnie opcja idealna ;)

    (A.B, 1A)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten post przyciągnął moją uwagę głównie zdjęciami, które, nie ukrywając, są świetne :) Do tej pory płatki owsiane jadłam robiąc musli (płatki, orzechy, duża ilość owoców oraz jogurt naturalny) ale ta propozycja wygląda na równie smaczną i na pewno ją wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis świetnie wykonany, aż chce się od razu spróbować. W dodatku idealnia nadaje się na zdrowe śniadanie. Wstaję i idę przyrządzać omlet :)
    (Agnieszka Opioła 2tr)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie dość, że taki omlet jest bardzo smaczny, to jeszcze może pomóc naszemu organizmowi uporać się z cholesterolem + dostarczy dużo witaminy E. :)
    (Maciek, I TR)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się zastąpienie cukru miodem. Nie dość, że wzmacnia nasze serce, to działa przeciw antybakteryjnie. Do tego świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Warto wprowadzić go do codziennej diety.
    Karolina, II TR

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis na omlety, zwłaszcza, że są zrobione z mąki owsianej, która jest doskonałym źródłem błonnika. Ułatwia trawienie oraz jest bogata w witaminę E, wapń i inne niezbędne minerały. Pomaga również wzmocnić nasz układ odpornościowy.
    Ewelina M., 2TR

    OdpowiedzUsuń
  18. Zdrowy, smaczny i pięknie wyglądający omlet.Bogaty jest w błonnik a to zasługa płatków owsianych i otrąb. młodzi ludzie maja problemy ze zdrowym i regularnym jedzeniem ale jestem pewna, że po obejrzeniu takich pięknych zdjęć każdy samodzielnie wykona podany przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetnie to wygląda, a smakuje jeszcze lepiej ! Jest to lekki i zdrowy posiłek, który idealnie pasuje na śniadanie. Dodatki borówek są tutaj jak najbardziej na miejscu :) Polecam :)
    Daria Matuga (KL I TR)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo smaczne, a zarazem zdrowe śniadanie. Dodaje energii na cały dzień oraz świetnie wygląda.
    Ula K. 1TR

    OdpowiedzUsuń
  21. Borówki mają największą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów) ze wszystkich świeżych owoców deserowych. Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom.
    Gabriela Nowak 1TR

    OdpowiedzUsuń